Hva er CPM, CPC, CPA & CTR?

illustrasjon av mennesker som driver med cpc

Disse forkortelsene har du nok hørt før om du har kjørt annonser, utforsket analyser på nettsider og sett gjennom rapporter. Men hva betyr de egentlig? Hva er CPM og dette her?

Vi har her oversatt begrepene til norsk og forklart hva de står for og hva du bør se etter for å forstå rapporter og analyser relatert til annonser og markedsføring på nett. Vi håper at du vil få litt mer kunnskap om begrepene fra denne artikkelen.

Mennesker, illustrasjon som sjekker Hva er CPM/CPC-rapport.
Å kunne begrepene som benyttes i de fleste rapporter er viktig for å kunne forstå hvordan du kan forbedre dine annonser.

Hva er CPM?

CPM: Kostnad per tusen

CPM er en forkortelse for cost per mille – altså kostnaden per 1000 visninger – eller hvor mange ganger den blir sett. Dette forteller hvor mye det vil koste å vise en annonse tusen ganger på en nettside eller sosial plattform når annonsen blir sett av de besøkende.

For å avgjøre CPM deler du ganske enkelt forbruket på antall visninger. CPM er derfor totalt forbrud delt på antall visninger ganger 1000. For eksempel: $2,000 bruker delt på 750,000 visninger ganger 1000 = 2,66$. Da har du altså betalt 2,66 dollar per 1000 visninger i gjennomsnitt.

Ønsker du å regne ut din nåværende CPM? Sjekk ut Clickz sin CPM kalkulator.

Hva er CPC?

CPC: Kostnad per klikk

CPC står for Cost Per Click – kost per klikk på norsk – og er metoden nettsider bruker for å beregne hvor mange ganger en annonsør har fått klikk på den relevante annonsen.
CPC blir også brukt i stor utstrekning for å håndtere kapanjebudsjett og ytelse.
Så la oss si annonsen din får to klikk; et som koster 0,40$ og et annet som koster 0,20$. Totalt blir dette 0,60$.
Da deler du 0,60$ på to (antallet klikk du har fått), så sitter du igjen med en gjennomsnittelig CPC på 0,30$.
Vil du lære mer om CPC? Sjekk ut Google sin Ads Hjelp.


Hva er CPA?

CPA: Kostnad per anskaffelse

CPA er også en betalingsordning som CPM og CPC, men skiller seg ut ved at annonsøren bare betaler når brukeren fullfører ønsket handling, som for eksempel et kjøp, en nedlasting eller påmelding til gratisprøver. Derfor betaler annonsøren bare når handlingen er gjort. CPA står for Cost Per Acquisition – kostnad per anskaffelse på norsk. Dette betyr imidlertid at utgiveren tar all risikoen for kampanjen, ettersom de får betalt basert på konverteringer i stedet for klikk eller visninger. Dette blir ofte kalt affiliate-annonsering og var en mye brukt modell midt på 2000-tallet.

Er CPA bedre enn CPC?

Fremfor å fokusere på klikket er det handlingen etter klikket som blir viktig. Selv om både CPA og CPC spiller en rolle i PPC-kampanjer velger annonsøren vanligvis  den ene fremfor den andre. Hvis en annonsør har en god klikkrate og konverteringene er stabile burde de gå for CPA (som betaler mer per klikk men kan føre til mer omsetning). Hvis annonsøren derimot ikke har en jevn strøm av konverteringer, fortsatt har behov for å optimere for en god PPC-score, eller har et restriktivt daglig budsjett, bør de gå for CPC.

Hva er CTR?

CTR:  Klikkfrekvens

Mens CPM, CPC og CPA alle indikerer kostnaden for å annonsere på nett, måler CTR effektiviteten av denne annonseringen. CTR, eller klikkfrekvens, handler om å måle suksessen på nettbasert reklame gjennom å se på andelen som faktisk klikker på annonsen for å besøke nettstedet det lenkes til. Denne prosenten finner vi ved å dele antallet brukere som klikket på annonsen med antallet ganger annonsen ble vist.

CTR vs CPA

Blant målemetodene er det likevel verdt å tenke på andre alternativer enn CTR og CPA. Fremfor å fokusere på antall klikk for å måle suksess kan man endre fokus til hvor mange leads eller kunder man anskaffer (konverteringer). For å analysere hvordan ditt annonsebudsjett påvirker bunnlinjen kan CPA være en bedre metode for å måle effektiviteten sammenlignet med CTR.

CPC vs CTR

Du kan tenke på det omvendte forholdet mellom CPC og CTR slik: en vellykket kampanje tar sikte på å ha høy CTR og lav CPC. Hvorfor? For å få flest mulig konverteringer mens du sparer penger.

Konklusjon

For å oppsummere…

CPM eller Cost Per Mille måler kosten for hver 1000 annonsevisning/eksponering. CPM – eller Cost Per Mille – måler altså dakostnaden for hver tusende annonsevisning som er utført.

CPC – eller Cost Per Acquisition – er prisen du betaler hver gang en konvertering blir gjort.

Og til slutt, CTR, – Click-Through Rate – måler effektiviteten til klikkene på annonse.

Vi håper du ble noe klokere av vår forklaring! Har du tips til andre ting vi burde skrive om i samme sjanger? Gi oss beskjed! Husk også å sjekke våre andre guider og begrep her.

ads 1663031 1280

Er du interessert å få mer konverteringer for annonsekronene dine? Vi i Skaar Media tilbyr skreddersydde løsninger for alle bedrifter. Se gjerne mer og ta kontakt på denne siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *